You are currently viewing 5 powodów, aby być wege
wege

5 powodów, aby być wege

Dieta wegańska i wegetariańska w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością. Powodów by być wege jest kilka. Pierwszy z nich to miłość do zwierząt, kolejnym może być aspekt środowiskowy. Produkcja mięsa jest bardzo nieekologiczna,  na co zwracają uwagę zwolennicy ruchu Zero Waste. Ja natomiast zajmę się dziś z mojej perspektywy najważniejszym powodem przejścia na zieloną dietę- zdrowotnym! Od razu powiem, że nie musisz całkowicie rezygnować z mięsa. Zdrowotne korzyści widać już przy zmianie diety na semiwegetariańską tzn. z ograniczeniem mięsa.

Pięć zdrowotnych powodów dla których warto być wege!

  1. Obniżenie złego cholesterolu! Zarówno dieta wegańska jak i wegetariańska wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (określanego często jako zły cholesterol). Te dwie frakcje mają największy wpływ na rozwój miażdżycy. Analiza badań nt. wpływu diet roślinnych na gospodarkę  lipidową.

  2.  Pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi i ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jak pokazują badania przejście na dietę wegańską wiąże się ze zmniejszeniem stężenia hemoglobiny glikowanej we krwi (parametr ten pokazuje średnie stężenie glukozy wciągu ostatnich 3 miesięcy). U osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej występuje także mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

  3. Zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (w tym choroby niedokrwiennej i zawału serca).  Dieta wegańska wiąże się z niższym stężeniem cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (patrz punkt 1.) i niższym ciśnieniem tętniczym . Te dwa parametry są jednymi z kilku czynników wpływających na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wykazano również, że weganizm zmniejsza ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca aż o 25%! Warto być wege!

  4. Ryzyko nowotworów. I znowu dieta wegańska przychodzi nam na ratunek. Prawdopodobnie dzięki zawartym w warzywach antyoksydantom, witaminom i błonnikowi dieta roślinna wiąże się z niższym o 8% ogólnym ryzykiem zachorowania na nowotwór. Wpływ na niższe ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty lub jelita grubego ma dieta semi-wegetariańska jak i pesco-wegetariańska (dopuszcza jedzenie ryb).

  5. Waga i niższe BMI. Diety redukcyjne oparte na diecie wegańskiej są jak pokazują badania dużo skuteczniejsze, niż te oparte na tradycyjnej diecie pomimo takiej samej kaloryczności. Weganie i wegetarianie ogólnie charakteryzują się mniejszym obwodem w pasie i BMI.

Mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Cię do bycia wege. Ciężko rozstać Ci się z mięsem? Polecam na początek wprowadzić np. wege poniedziałki. A jeśli jesteś na początku drogi do zdrowego odżywiania to zachęcam Cię do przeczytania wpisów nt. Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz Talerza Harwardzkiego.

Mi najbardziej odpowiada semi-wegetarianizm 🙂

podziel się

Dodaj komentarz