Mała ściąga dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z dietą roślinną!
codzienne spożywaj nasiona roślin strączkowych, orzechy i produkty zbożowe z pełnego przemiału
spożywaj 5-6 porcji białka dziennie (przy zapotrzebowaniu 1800-2500 kcal)
porcja: ½ szklanki gotowanych nasion strączkowych; ½ szklanki tofu lub tempeh; ½ szklanki zamiennika mięsa; 1 szklanki surowego groszku, kiełków; 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki orzechów; 1 szklanki komosy ryżowej, ¼ szklanki pistacji, ½ szklanki orzechów nerkowca
suplementacja DHA 200-300 mg co 2-3 dni
weganie: suplementacja witaminy B12 (zapotrzebowanie 2,4 ug dorośli) najlepiej w dwóch porcjach w odstępie 4-6h
spożywaj produkty bogate w wapń : zielona liściaste warzywa (kapusta włoska, jarmuż, bok choy, brokuły, brukselka), produkty sojowe, nasiona i orzechy, nasiona roślin strączkowych, mleka roślinne wzbogacone wapniem
*suplementacje witamin i innych składników należy skonsultować z lekarzem